ZOMERSPECIALS

DE EIFEL DOOR DE OGEN VAN HOCKNEY – Schilderretraite in de Duitse Eifel. 

“Je kunt een landschap niet fotograferen, dan komt het echte gevoel niet over. Je moet het schilderen!” En dat is precies wat we gaan doen. Tijdens deze driedaagse retraite trekken we de natuur van de Eifel in om te schilderen in de geest van de Britse kunstenaar David Hockney. 

David Hockney (1937) is één van de bekendste kunstenaars van onze tijd. Toen Hockney in de landelijke omgeving van Bridlington woonde, maakte hij veel landschappen. Hockney herkent zich in het werk van Van Gogh: allebei zien ze het bijzondere in het gewone landschap.  Hockney’s schilderijen zijn kleurrijk en kolossaal. Hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief.  “Om de natuur goed te kunnen schilderen moet je de tijd nemen om alles echt goed te observeren. Je moet echt goed kijken”, zoals Hockney zegt. En dat gaan we doen in de bossen van de Eifel.

Onder leiding van Meike trekken we de prachtige natuur van de Duitse Eifel in met onze schildersezel over onze schouder. We kiezen een plek die schreeuwt om vastgelegd te worden en dan begint onze observatie. Welke lijnen, welke kleuren en welke ritmes zie je? Hoe vertaal ik deze plek met mijn verf op het doek? De eerste lijnen voelen nog wat onwennig, maar al gauw gaat het meer als vanzelf. Kijken, kwasten, kijken, afstand nemen. Je bent helemaal in het moment. Één met de natuur en met je schilderij! Meike: “Buiten schilderen is een traktatie: Je bent helemaal in het nu en kunt verdwijnen in je eigen geschapen wereld.”

Uitvalsbasis is Waldecken10, een romantisch landhuis in de bossen van de Duitse Eifel. Tijdens de all inclusive retraite zorgt huismeester Robin Klaassen drie dagen lang voor eten, drinken en vuurtjes. Na een dag schilderen kom je terug om een fikkie te stoken en lekker te eten. Voor wie wil is er een sauna en een houtgestookte hot tub beschikbaar.

Niveau cursus: afgestemd op het niveau van de deelnemer
Aanvangsniveau: geschikt voor volwassenen van elk creatief niveau
Studiebelasting: alleen contacturen cursus

Data: Maandag 15 t/m donderdag 18 juli 2024
Docent: Meike
Locatie: Waldecken 10, Neuheilenbach, Duitsland (4 uur rijden vanaf Zwolle)
Materiaal: veldezels zijn beschikbaar, neem je eigen schildermateriaal mee.

Jij gunt jezelf:

 • drie dagen all inclusive retraite
 • overnachtingen, ontbijt, lunch, diner én gebruik van hottub en sauna
 • een luxe mini vakantie én een workshop van hoog niveau
 • schilderen in een kleine groep gelijkgestemden

Boekingen verlopen direct via het landhuis; volg de link om je op te geven en een kamer te reserveren.
Prijzen: Afhankelijk van de gekozen kamer, vanaf €895,- (all-in)

MYRIORAMA – Een oneindige illustratie 

In deze heerlijke illustratie special ontwerp je je eigen myriorama; een set kaarten die samen een afbeelding vormen, maar die je eindeloos opnieuw kunt rangschikken. De illustraties zullen in elke volgorde die je kiest samen weer één geheel vormen. Een bijzondere, vierdaagse workshop waar je met een schitterend eindresultaat vandaan komt!

Myriorama’s zijn een wonderlijke vondst uit 1824, zij dienden toen vooral als spel voor kinderen. In deze vierdaagse special gaan we terug in de tijd om te observeren hoe deze illustraties werden gemaakt. Vervolgens vertalen we deze kennis naar het nu en gebruiken moderner technieken om zelf een unieke myriorama te ontwerpen.

Elke dag starten we met een techniek – gebaseerd op oude illustratie technieken – die je zou kunnen gebruiken voor je eigen myriorama. Er is ruimte om te zoeken naar een voor jou passend onderwerp voor je ontwerp. We besteden ook veel aandacht aan verschillende materialen en de technieken die hier bij komen kijken:

 • Aquarelpapier opspannen,
 • Lijnen & arceren met kroontjespen en (acryl)inkten,
 • Kleuren, sluieren en ontkleuren met aquarelverf,
 • Kleurdiepte creëren met kleurpotlood.

Na de verdieping in de materialen en technieken is er ruimte om onder begeleiding van een ervaren docente aan je eigen myriorama te werken. Je wordt overladen met inspiratie en je wordt begeleid in je eigen beeldend proces om jouw persoonlijke myriorama helemaal eigen te maken. Het gebruik van onze hoogwaardige materialen is inclusief. Je mag natuurlijk ook je eigen favoriete materialen meenemen.

Niveau cursus: afgestemd op het niveau van de deelnemer
Aanvangsniveau: geschikt voor volwassenen van elk creatief niveau
Studiebelasting: alleen contacturen cursus

Data: donderdag 25 t/m zondag 28 juli 2024
Tijd: 10:00-16:00 uur
Docent: Gradi
Kosten: € 495,-

Wat is inbegrepen:

 • vier dagen workshop
 • gebruik van hoogwaardige materialen
 • lekkernijen en dagelijks een uitgebreid lunch buffet
 • werken in een kleine groep gelijkgestemden
 • ruime werkplek in ons fraaie atelier

PORTRET SPECIAL – Van skelet tot blos

In deze uitdagende special focus jij helemaal op het thema portret. Van de vorm van het skelet, het volume van spieren, tot de kleur van de blos op de wangen; het komt allemaal voorbij. Natuurlijk komt er ook een model poseren. De lesstof heeft een oorsprong in het klassieke tekenen en schilderen van rond 1900. Deze special is een inhoudelijke, vierdaagse workshop waar je met een schitterend eindresultaat vandaan komt!

Wil jij graag een goed portret leren schilderen? In deze special word je vier dagen lang ondergedompeld in alles wat er te weten valt over het schilderen van iemands portret. In de workshop komen verschillende invalshoeken aan de orde. Er is aandacht voor het meten en bepalen van verhoudingen, de anatomie van het hoofd-schoudergebied, het mengen van huidtinten, het opbrengen van verf etc.

De eerste twee dagen werken we naar gips/ kunststof beelden en fotomateriaal, tijdens de derde en de vierde dag zullen we naar een live model werken, uitgerust in klassieke look.

We werken met maximaal tien cursisten, zodat er voldoende ruimte is om ieder op zijn eigen niveau te begeleiden. Je kunt rekenen op een intensieve ervaring, waarin het leren en ontdekken voorop staat. Naast alle opgedane kennis ga je ook met een gaaf portret naar huis.

 

Niveau cursus: gemiddeld creatief niveau, minder geschikt voor beginners
Aanvangsniveau: geschikt voor volwassenen van gemiddeld creatief niveau
Studiebelasting: alleen contacturen cursus

Data: donderdag 25 t/m zondag 28 juli 2024
Tijd: 10:00-16:00 uur
Docent: Chrétien Goos
Kosten: € 495,-

Wat is inbegrepen:

 • vier dagen workshop
 • poserend model
 • lekkernijen en dagelijks een uitgebreid lunch buffet
 • werken in een kleine groep gelijkgestemden
 • ruime werkplek in ons fraaie atelier

@