THEORIE

MASTERPIECE – Neem een kijkje in de keuken van een kunstenaar of stroming. In deze cursus van vier lessen duik je de diepte in van het werk van een kunstenaar of bepaalde stroming. Onder bevlogen leiding van kunstenares Marit Otto krijg je in de eerste les een theoretische presentatie, waarna je in de drie opeenvolgende lessen zelf aan de slag gaat in lijn met de besproken kunsttheorie. Hoe zal jouw meesterwerk eruit komen zien?

De eerste editie van de Masterpiece reeks staat in het teken van Kazimir Malevitsj, geboren in de omgeving van Kiev. De biografie van Malevitsj laat zien dat Oekraïne en Rusland begin twintigste eeuw nog onder één vlag vaarden, wat in zich zelf een boeiende en actueel insteek is. In 2022 is de verwijdering tussen Oekraïne en Rusland nog nooit zo groot geweest. Door de huidige oorlog is veel Russische cultuur en zijn veel Russische kunstenaars, met name componisten, in de ban gedaan.

Het tijdperk Malevitsj – Het Avant-gardisme. Malevitsj was actief als kunstenaar in de periode1915 en 1928, een bijzondere vooruitstrevende bloeiperiode voor de beeldende kunst In Rusland. Langs het symbolisch impressionisme ontwikkelt Malvevitsj zich als Futurist voordat hij het Suprematisme volledig omarmd. Het zwarte vierkant is hier het meest bekende voorbeeld van. Dit werk liet de kunstcritici en toeschouwers verbijsterd achter, een radicale breuk met wat men tot dan toe kunst noemde.

Kortom, Het Avant-gardisme met Malevitsj als één van haar belangrijkste exponenten waren een enorme vernieuwende kracht die de gehele kunst wereld destijds op zijn kop zetten. Dit was in Rusland een periode van nieuwe ideologieën geschoeid op de socialistische ideeën van Karl Marx. En qua kunst een extreem vruchtbare vrije periode die later (1928) door Stalin de kop is ingedrukt.

Kunstzinnig gezien zou je kunnen zeggen dat Malevitsj een van de grondleggers is van de abstracte kunst, vele hedendaagse kunstenaars zijn schatplichtig aan hem. Het werk van Malevitsj heeft raakvlakken met het kubisme, futurisme en de Stijl…

Laat je onderdompelen in de ontdekkingen die deze bijzondere kunstenaar in zijn unieke carrière heeft gedaan. Hoe betrek jij de ideeën van de abstracte kunst op je eigen beeldende werk? Stap uit je comfort zone, ga aan de slag en creëer nieuw werk waarvan je niet had gedacht dat jij het kon maken!

Meld je aan voor de cursus Masterpiece!

Niveau cursus: gemiddeld
Aanvangsniveau: geschikt voor volwassenen van gemiddeld creatief niveau
Studiebelasting: alleen contacturen cursus

Gastdocent: Marit Otto
Dagdeel: woensdagavond 19:30-22:00 uur
Startdatum: 13 september 2023
Kosten: €247,- inclusief materialen

Marit Otto (1970) is sinds 1994 werkzaam als beeldend kunstenaar. Haar atelier is gevestigd aan de Rieteweg 10 te Zwolle. Zij is een multidisciplinaire kunstenaar met een grafische achtergrond.

Kenmerkend voor haar autonome werk is de centrale rol voor de mens in vorm en gedrag. Het is vaak een weerspiegeling van actuele maatschappelijke thema’s maar ook het alledaagse en het persoonlijke zijn belangrijke inspiratiebronnen. Hoewel haar werk esthetisch is om te zien schuilt er vaak een soort onbehagen in. Schurende esthetiek. Deze tweeledigheid of dubbelheid is een terugkerend gegeven. Zie je wat je ziet? De beelden die ontstaan begeven zich vaak op het snijvlak van fictie, realisme, grafisch en plastisch. Haar autonome werk bestaat uit schilderijen, beelden, collages en fotobewerkingen.

Hedendaags (sur)realist?- Marit kan zichzelf niet goed plaatsen in een traditie of stroming. Er zitten surrealistische elementen en soms enige abstractie in haar werk maar de vorm is (hedendaags) realistisch. In het figuratieve kan zij zich tot op heden het beste uitdrukken al sluit zij niets uit voor de toekomst. Kunst is vloeibaar en een kunstenaar is nooit uit ontwikkeld. Ben je benieuwd naar het werk van Marit Otto? Bekijk dan haar website.


@