$
  • Geen producten in de winkelwagen.

,

THEORIE

LEZING ‘VERBEELDING, in waarneming en kunst’ – Onno Zijlstra. Op dinsdag 15 maart presenteerde filosoof Onno Zijlstra zijn nieuwste boek; ‘Verbeelding’. Met dit boek wil Onno Zijlstra ons verleiden tot kijken, opnieuw kijken en nog eens kijken.

Kunst
In een boek over de relatie tussen verbeelding, waarneming en kunst kan het natuurlijk niet ontbreken aan inspirerende kunstwerken die de verbeelding aanwakkeren. Naast elf intermezzo’s die specifieke kunstenaars en/of kunstvormen uitlichten, kun je in het boek ook zeven beeldessays vinden die in beeld uitdrukken wat er door Onno Zijlstra beschreven wordt.

Immanuel Kant
Een belangrijke rol is in dit boek weggelegd voor de achttiende-eeuwse filosoof Immanuel Kant en zijn denken over verbeelding. Kant geeft de verbeelding een centrale plaats in zijn filosofie: zonder verbeelding geen realiteit. Naast de ideeën van Kant komen ook de ideeën van andere filosofen zoals Plato, David Hume en Ludwig Wittgenstein aan bod. (Persbericht ArtEZ press)

Onno Zijlstra was docent filosofie aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, en aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Hij publiceerde diverse boeken op het terrein van de esthetica: Wat doet die rode vlek daar linksboven (2007), Reflecties. 25 kunstwerken, 24 filosofen (2016, met Wendy Janssen) en het in 2020 verschenen Verbeelding. Over waarneming en kunst. Meike Beekhuis en Gradi Nitert van Zinkwit hebben meegewerkt aan de beeldessays van Verbeelding. Het boek stond op de longlist van de Socratesbeker, de jaarlijkse prijs voor het beste filosofieboek. En het was te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam op de tentoonstelling ‘De best verzorgde boeken van 2020’. Klik hier om een indruk van het boek te krijgen.

Je kunt het boek aanschaffen via deze link.


@