$
  • Geen producten in je winkelwagen.

,

THEORIE

LEZING ‘VERBEELDING, in waarneming en kunst’ – Onno Zijlstra. Op dinsdag 14 december presenteert filosoof Onno Zijlstra zijn nieuwste boek; ‘Verbeelding’. Na de lezing is er ruimte voor vragen/gesprek. Tevens kun je het boek aanschaffen en desgewenst laten signeren. Met dit boek wil Onno Zijlstra ons verleiden tot kijken, opnieuw kijken en nog eens kijken.

Kunst
In een boek over de relatie tussen verbeelding, waarneming en kunst kan het natuurlijk niet ontbreken aan inspirerende kunstwerken die de verbeelding aanwakkeren. Naast elf intermezzo’s die specifieke kunstenaars en/of kunstvormen uitlichten, kun je in het boek ook zeven beeldessays vinden die in beeld uitdrukken wat er door Onno Zijlstra beschreven wordt.

Immanuel Kant
Een belangrijke rol is in dit boek weggelegd voor de achttiende-eeuwse filosoof Immanuel Kant en zijn denken over verbeelding. Kant geeft de verbeelding een centrale plaats in zijn filosofie: zonder verbeelding geen realiteit. Naast de ideeën van Kant komen ook de ideeën van andere filosofen zoals Plato, David Hume en Ludwig Wittgenstein aan bod. (Persbericht ArtEZ press)

Onno Zijlstra was docent filosofie aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, en aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Hij publiceerde diverse boeken op het terrein van de esthetica: Wat doet die rode vlek daar linksboven (2007), Reflecties. 25 kunstwerken, 24 filosofen (2016, met Wendy Janssen) en het in 2020 verschenen Verbeelding. Over waarneming en kunst. Meike Beekhuis en Gradi Nitert van Zinkwit hebben meegewerkt aan de beeldessays van Verbeelding. Het boek stond op de longlist van de Socratesbeker, de jaarlijkse prijs voor het beste filosofieboek. En het was te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam op de tentoonstelling De best verzorgde boeken van 2020. Om een indruk van het boek te krijgen: zie https://devormforensen.nl/verbeelding

De lezing van Onno wordt gegeven in atelier 2R van ZINKWIT, Mimosastraat 1 te Zwolle. Koffie/thee is gratis. Het boek kost €34,95, pinnen is mogelijk.

Datum: dinsdag 14 december
Tijd: 19:30 – 22:00 uur
Kosten: €15,-

MUSEUMBEZOEK VIVA LA FRIDA – De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. In het Drents museum in Assen is t/m 27 maart 2022 de tentoonstelling Viva la Frida te zien. ZINKWIT organiseert op vrijdag 11 februari een museumbezoek en nodigt je uit om mee te gaan. Bij minimaal tien deelnemers kunnen we genieten van een lezing over het leven en werk van Frida, gegeven door één van de museumdocenten.

Tijdens de introductie wordt aandacht besteed aan het leven en oeuvre van Frida Kahlo. Hoe zijn Frida’s fysieke beperkingen, kledingkeuze en creativiteit met elkaar verbonden? Welke rol spelen Diego Rivera en La Casa Azul in haar leven en waarom schilderde Frida het liefst zichzelf? Dit en meer komt tijdens de lezing aan bod, met als rode draad de kleurrijke kunstwerken van Frida, afgewisseld met filmmateriaal. (Bron; Drents museum)

Niveau lezing: gemiddeld
Aanvangsniveau: geschikt voor deelnemers van elk creatief niveau
Studiebelasting: alleen contacturen museumbezoek

Aansluitend aan het museumbezoek organiseert ZINKWIT op zaterdag 19 februari de bijzondere workshop over Frida Kahlo. Hierin dagen we je uit om een zelfportret te schilderen geïnspireerd op de werkwijze van Frida. Bekijk hier de informatie over de workshop.

Datum: vrijdag 11 februari
Tijd: 12:15 – 16:30
Kosten: €36,50 inclusief koffie met appeltaart

Heb je een museumkaart? Gebruik bij het afrekenen de kortingscode museumkaart, dan wordt er tien euro van het totaal afgetrokken. Vergeet je museumkaart niet mee te nemen naar het museum. Kom met eigen vervoer naar het museum, aanvang 12:00 uur.


@